Powered by Blogger.

Produk E-booster terbaru!!!

Produk E-booster terbaru!!!
Hubungi sekarang 0136377823 untuk tempahan! ukuran Ebooster 17cmX5.5cmX19cm.

Soalan Lazim dan Cepu Emas

>> Wednesday, June 29, 2011


SOALAN:
syabas encik eeboster... mcm ni la bisnessman yg saya suka... menjawab semua soalan...

ada soalan lagi... ebooster ni start beroperasi pada masa bila? adakah pada ketika kunci berada pada ACC? ON? atau masa keadaan enjin sudah hidup?
kebiasaanya mana2 komponen elektrik (cth radio) akan berfungsi pada masa kunci berada pada ACC..saya yakin alat ini pun akan mula beroperasi pada ACC...jika benar mcm saya nyatakan...adakah akan mendatang bahaya jika saya hanya set kunci pada keadaan ACC dlm tempoh yg lama (cthnya tgh menunggu wife balik keje..saye akan off enjin dan on radio sambil tingkap terbuka)..saya percaya pada masa radio on, alat ini pun akan on dan sedang menjana HHO... apa akan jadi bila saya on kereta setelah sgt lama alat ni menjana HHO..akan ada letupan?


JAWAPAN 

start bila switch kunci on sbb amik supply di soket wiper.
Ebooster tiada risiko backfire dan tiada gas terkumpul dlm intake manifold
boleh rujuk di sini perbandingan di antara Ebooster dan fuelcell dll
http://3.bp.blogspot.com/-uc_qagLph4Q/T … npare3.JPG

cuba tgk video di bawah
http://www.youtube.com/watch?v=QgAKn-6x … r_embedded


http://www.youtube.com/watch?feature=pl … U76dBY333c









SOALAN:
hjh, teringat zaman sekolah, cikgu kata, proses hidrolisis nih adalah tinggi kosnya....

soalan saya, soalan new timer je nih
 1)tambah air suling dan KOH? KOH tu barang apa bang?
  2)lagi satu, yg masuk kat dalam intake tu gas hidrogen ke atau oksigen... nampak hos putih tu satu saja...
 jadi macam mana gas hidrogen dan oksigen itu diasingkan?
3) jika betul2 gas yg masuk ke dalam intake, apa keperluan water trap tu? sebabnya,
 jika ada water trap, maksudnya gas tu masih lagi H2O, iaitu air, cuba bentuknya mungkin dalam bentuk stim...
 bukan hidrogen atau oksigen secara total...
4) jimat sehingga 50%? maksudnya, dah boleh menandingi penjimatan toyota prius la... kereta hybrid pun kalah ni bang...
maaf, bnyk soalan yg timbul dalam fikiran saya pulak...
JAWAPAN:
saya cuba jawab ye:
1-KOH ialah bahan alkali berbentuk pepejal warna putih sebagai pemangkin untuk mengalirkan arus elektrik dalam air
2-gas hidrogen dan oksigen masuk..oksigen pon bantu pembakaran yg sempurna..tiada mudarat.
3-water trap untuk perangkap air..digunapakai utk enjin yg intake magnifoldnya belah bawah sperti SAGA BLM.mengelakkan air jatuh masuk ke dalam enjin sbb Ebooster belah atas.Selain itu water trap ada breather(kalau tgk elok2 gmbr water trap ada benda warna hijau) di situ tekanan berlaku dan gas disalurkan lebih konsisten dan menujah ke dalam intake.
4-data yg kami kumpul daripada pelanggan menunjukkan penjimatan sebanyak 50% boleh dicapai..lihat di sini http://3.bp.blogspot.com/-NGQ9BCUk9sE/T … B17F11.JPG
kalau dulu pergi ke sesuatu tempat full tank selepas pakai leh dpt setengah tak ke 50% tu jimatnya.
ada saja yg jimat 40% pon dah puas hati.

suka saya menjawab jika kena caranya dan mampu menjawabnya. smile :)Wallahua'lam







SOALAN:

ok la..ckp pasal elektrolisis..dulu saye pernah buat eksperimen pasal elektrolisis ni....tapi tu projek sekolah la..
 .rasanya kalo setakat guna air aje, agak susah nak uraikan molekul air tu.. dari eksperimen saye,
 kita kena tambah sedikit pemangkin..yg saye selalu guna, serbuk soda bikarbonat...
soalan saye:
1.adakah produk ini perlu pemangkin jugak?? ataupun mmg 100% perlu air aje?
2. dari eksperimen saye, proses elektrolisis akan menghasilkan haba (air jadi panas)...
 agaknya kalo drive dari jb ke perlis non stop ( 12jam)...berapa suhu alat ini? perlu diingat alat ini berada didalam enjin hood...adakah selamat?
soalan saye bukan untuk kondem mana2 bisnesmen, cuma nak tahu aje..itu aje...
JAWAPAN: 
terima kasih atas soalan..senang hatinya saya cuba menjawab.
1-ya ada pemangkin,saya gunakan KOH sejenis bahan alkali atau dikenali sebagai Potassium Oxide.Nak beli kena ada dokumen sbb under lisence.
soda bokarbonat xsesuai utk enjin boleh menyebabkan karbon 
2-haba akan terhasil max output 2.5 AMP..sebab itu pemasangan perlu jauh drpd ekzos dan dekat dgn kipas kalau boleh..suhu air berapa celcius saya xcuba sukat tetapi tidak la sampai melecur tgn boleh pegang jer Ebooster ni sbb saya bawak dari Melaka ke Taiping tiada masalah siap berenti RnR anak isteri dalam kereta xtutup enjin melainkan isi minyak. Selamat.

SOALAN 

hmm gune air ek...


ok ok ok...


ni ade soklan cepumas dari saye yg tak brp nak cerdek pasal otomotive ni....


1 - katelah dah gune mende ni...pastu kete tinggal kat umah dlm seminggu [ cth ]...dalaman enjin tak karat ke...? spt valve.. piston ..dan lenlain 
    barang yg berasas kan besi...?
    yg saye tau air akan akan tersejat...pastu udara O2 yg berada disekeliling akan masuk melalui kotak angin dan masuk kedlm combustion 
    chamber...apabila bercampur air yg tersejat tadi dgn udara bersama bahan yg berasaskan besi ..kekaratan akan terjadi...
    ye ke..?


2 - bila driving diwaktu hujan atau mlm...enjin tak sebu  / berat ke..?


3 - ade ke adjustement utk bagi gas hidrogen masuk ke dlm chamber tuu..?


     **** disebut gas hidrogen..jika tak silap saye utk test hidrogen  bila disua kan api ade munyik pop ..ye ke...?
             so jika kite dah on kan mende ni...pastu hose yg akan di masukkan kedlm combustion chamber tadi kite bagi api dari lidi...ade kuar ke 
             munyik pop tuu?


             didlm combustion chamber dah ade spark api dari spark plug + petrol + udara + hidrogen yg di claim kan tadi + tekanan piston..
             perghhhh hebat nye pembakaran dlm tuu...
             baek tak yah gune petrol kalau spt yg disebutkan " kuasa letupan Gas Hidrogen 3 kali lebih kuat berbanding petrol."


mintak maap saye bertanye sebab saye tak tahu..so bersabar lah dgn soklan saye seterus nye...


di nyatekan
ebooster ni mngurai molekul air kpd gas hidrogen dan oksigen melalui proses elektrolisis
- so ..kat dlm container tu ade heater ke utk panas kan air tersebut..? utk dielektrolisis kan..?


sekali lagi saye mintak maap pd Encik ebooster terhadap soklan soklan saya diatas...
saye berpegang pd pepatah org org tua....tak tau kite bertanye ..jika tak mo sesat jalan...
tak mo bertanye maka tersesat lah arah tujuan kita maka terjadi lah kite didlm golongan org yg sombong bodoh..sebab nye tak mo tanye kerana tak tau...

soklan saye seterus nye bergantung pd jawapan yg Encik ebooster beri kan...

sekian terima kaseh dari saye seorg newbies yg sedg merangkak mengaeh ilmu otomotive...

JAWAPAN:

1.Jika adapun tak boleh karat sebab guna air suling.(Try rendam SS dalam DI water dan tunggu sampai karat).Kalau guna air lain,jadi karat la.Dalam enjin tu amat panas dan jika ada pun HHO convert back to H2O(air) akan tersejat kerana panas melampau.
2,Apa sebab nak sebu/berat bila jalan dlm hujan atau malam?Melainkan enjin memang ada masalah.
3.Tiada adjustment diperlukan sebab kemasukan HHO ke chamber bergantung kpd throttle dan throttle plate bergantung kpd kaki pemandu.So,lagi banyak kaki tekan,lagi banyak HHO masuk bersama udara.
4.Bunyi tu betul tapi saya tak rekomen utk berbuat demikian kerana HHO boleh menyambar dan jika ia sambar sampai masuk ke dalam booster..confirm meletop dan anda boleh pekak permenant.
5.BTU yg dihasilkan oleh Ebooster tidak mencukupi utk menjalankan enjin.Ebooster hanya menghasilkan lebih kurang 200 mlpm dan untuk idling 100 cc enjin motor memerlukan 4 lpm.Konsep Ebooster hanya membantu pembakaran RON95 yg sangat tidak bagus.Hanya dgn meningkatkan efisiensi pembakaran, penjimatan boleh dicapai sehingga 50%
Nak jalankan enjin dgn air?Boleh..saya dah buat tapi boleh ke saya jual?TAK BOLEH sebab menjejas pendapatan negara iaitu Petronas.Saya boleh mati anytime.Jadi saya pakai sendiri untuk hasilkan elektrik dan motor-free energy.
Semua orang boleh buat..bukannya roket science tapi memerlukan masa dan kesabaran.Kos?tak besar mana.
Sebab tu u takkan jumpa kenderaan pakai air 100%.Yg tolong jimat ada la.

elektrolisis tidak menggunakan heater untuk memanaskan air.Ia menggunakan elektrik untuk mengurai kovalen air supaya air terurai menjadi 3 molekul discovered by M.Faraday.Simple elektrolisis ada kat sekolah form 2.


Hak Cipta Firdaus Al Hassan Hydrofuel.

0 comments:

Post a Comment

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP